Як ефективно керувати категорією Fresh?
Критерій успішності ведення бізнесу для будь-якого рітейлера це наявність товару на полиці у потрібний час у потрібній кількості. Якщо говорити про товари з великим терміном придатності та стабільною частотою продажів, завдання здається реальним і здійсненним. Так і є, особливо, якщо рітейлер використовує програмне рішення з автозамовлення. Волатильність (мінливість показників) категорії Fresh може негативно позначатися на точності прогнозів, тому необхідні більш серйозні методи управління.
Основні характеристики товарів, які входять до категорії Fresh
Товари категорії Fresh відрізняються від інших насамперед своїм коротким терміном придатності. Найчастіше, він не більше 30 днів. Через цю особливість Fresh можна надати титул самої ризикової категорії в продуктовому рітейлі. Все тому, що за невеликим терміном придатності одразу йдуть списання. А це завжди тягне за собою грошові втрати для рітейлера.
Друга асоціація – велика частка обороту в компанії. У деяких цей показник сягає 60%. Причому кількість SKU набагато менша порівняно з іншими категоріями. Маючи не найбільшу націнку такі товари формують значний обсяг продажів, повертаючи споживача за покупкою в магазин з регулярною частотою.
По-третє, категорію відрізняють особливості замовлень та їх постачання. Для Fresh товарів замовлення надсилаються не рідше, ніж 1-2 рази на тиждень. Здебільшого це прямі постачання від постачальників до магазину. І найголовніше — це особливості логістики, адже під час транспортування товарів потрібно дотримуватись особливого температурного режиму.
Особливості груп товарів Fresh
Щоб якісно керувати товарами Fresh, потрібно розуміти не тільки загальні особливості властивих категорій, а й те, що відрізняє підкатегорії Fresh одну від іншої.
Молочні продукти
Підкатегорія належить до висококонкурентних. По-перше, молочні продукти є товарами повсякденного попиту, відповідно це трафикообразующий товар. По-друге, на ринку молочної продукції присутня велика кількість великих виробників, не кажучи вже про локальні. Така різноманітність призводить до зростаючої конкуренції між брендами. Виробники тримають ціни на однаковому рівні, а це знижує маржинальність. Властивий ефект канібалізації між провідними брендами особливо видно під час проведення промоактивностей. Також слід зазначити відносно невеликий термін придатності, який у середньому становить від 3 до 10 днів.- Хлібобулочні вироби
У цій підкатегорії можна провести аналогію із молочною продукцією. Хліб також є трафикообразующим товаром, але різниця полягає у ціноутворенні. Умовно, хлібобулочні вироби можна розділити на дві категорії: власне виробництво та соціальні продукти. Максимальна націнка для соціальної групи становить 5-7%, коли випічку власного виробництва націнка може становити від 50% і від.Однією з головних рис цієї категорії є частота замовлень. Постачання відбуваються щодня або навіть двічі на день. Термін придатності середньому до 3 днів.
- ФРОВ
ФРОВ – це тип товарів у магазинах, який поєднує овочі та фрукти. Найскладніша підкатегорія в управлінні запасами серед усіх існуючих у Fresh. Величезну роль тут грає сезонність різні види товарів. Як наслідок у постачальників діє різна цінова політика. Закупники порівнюють ціни і для одного і того ж SKU і формують закупівлю за вигіднішими умовами. Причому замовлення партій товару може здійснюватись у двох різних представників протягом одного тижня.Ще одне негативне явище, яке відбувається безпосередньо в магазинах – це пересортування. При зважуванні покупці замість одного коду SKU обирають інший, і як результат — не актуальні залишки на ТТ.
Але найбільший біль в управлінні запасами ФРОВ – це зовнішній вигляд товару на полиці та термін придатності. Дивлячись на SKU з однієї і тієї ж партії, яка має ще валідний термін придатності, одна одиниця товару може вже підлягати списанням, а друга ще мати нормальний товарний вигляд.
М’ясо/риба та кулінарія
Дві підкатегорії із відносно загальними характеристиками, у яких яскраво виражена канібалізація під час промо-активностей. Якщо звичайна котлета буде в акції, то котлету із сиром ніхто не купить. Те саме стосується м’яса чи риби. Якщо дорадо продається по знижці, попит на сибас чи форель впаде. Також продаж залежать від викладення товару. Велике значення має те, наскільки все гармонійно та акуратно виставлено на полицях.
З особливостей можна виділити внутрішньотижневу сезонність. Вона залежить від розташування торгової точки. Наприклад, якщо магазин знаходиться біля офісних будівель, то продаж кулінарії буде більшим у будні дні. Яскраво виражена подія у цих підкатегоріях: маленькі залишки на кінець дня та розпродаж за зниженою ціною після певного часу. Через невеликий термін придатності, рітейлери змушені розпродавати залишки кулінарії за зниженою ціною. Наприклад, до – 40% на кулінарію за 2 години до закриття.
І головний фактор, який перетинається з попереднім, — це зовнішній вигляд товару та термін придатності. Якщо товарний вигляд буде втрачено, SKU не продасться, навіть якщо термін придатності ще не минув.
Проаналізувавши основні особливості кожної з підкатегорій Fresh, бачимо, що ефективне управління та оперативний контроль товарів з обмеженим терміном придатності – все ще проблема для багатьох роздрібних мереж.
Як допомагає автоматизація
Немає чарівної палички, помахом якої замовлення Fresh стануть ідеально точними, а списання та втрачені продажі знизяться до нуля.
Такі категорії, як ФРОВ, ніколи не будуть підконтрольні системам автозамовлення. Занадто великий вплив має тут людський чинник. Штучний інтелект не зможе побачити в торговому залі ящик мандарин, який має нетоварний вигляд ще до закінчення їхнього терміну придатності.
Однак без системи автозамовлення сьогодні неможливо уявити робочий день закупника. Вона дозволяє впорядкувати бізнес-процеси пов’язані з асортиментною матрицею магазинів, промо-активностями, покращити основні показники ефективності роботи компанії:
- прискорити оборотність;
- мінімізувати надлишки;
- скоротити втрачені продажі.
Все це стає можливим завдяки оптимізації структури товарних запасів на кожній торговій точці і складі. І найголовніше: система допомагає автоматизувати формування та надсилання замовлень постачальникам. Адже важливо не лише розрахувати запас товару за певним алгоритмом, а й спростити весь процес керування запасами.
Успіх коректного розрахунку товарного запасу залежить від даних на вході, таких як:
- статистика продажу товару за певний інтервал часу;
- актуальні матриці магазинів;
- коректні залишки, продажі, парафії за день по кожному SKU;
- інформація щодо мінімального замовлення та кратності упаковки;
- розмір викладки у торговому залі, у прикасовій зоні, на торцях тощо;
- актуальні графіки замовлень на постачальників;
- інформація щодо залишкових термінів придатності;
- коефіцієнт рівня обслуговування (Service Level);
- дані про старт акції на товар.
Щоб усі дані були максимально вірні, рітейлер повинен здійснювати всі дії, спрямовані на підтримку залишків по товарах в актуальному та придатному для продажу стані, а також:
- своєчасно та максимально швидко приходити товар;
- забезпечувати завчасне поповнення товарів у торговому залі;
- прискорити рух товару між зонами зберігання та торгівлі;
- суворо дотримуватись режимів зберігання продукції;
- проводити регулярну інвентаризацію та оперативне списання простроченого товару;
- стежити за якістю продукції, вчасно проводити уцінку товарів із відповідним до закінчення терміном придатності.
Всю роботу з управління запасами можна оптимізувати за допомогою системи ABM Inventory. Вона має особливий алгоритм, який допомагає працювати з категорією Fresh.
Принцип роботи алгоритму для Fresh у системі ABM Inventory
На основі специфіки категорії Fresh, у системі ABM Inventory передбачено окремий алгоритм. Він ґрунтується на прогнозуванні продажів та використовує сучасні методи математичної статистики. Нижче наводимо логіку, за якою працює алгоритм.
- Розрахунок залишкового терміну придатності та середньоденного продажу, розрахунок внутрішньотижневої сезонності (еластичність попиту днів тижня) та коефіцієнта рівня обслуговування (Service Level).
- Виявлення планованого споживання від дати надходження поточного замовлення до дати надходження замовлення або до дня, коли термін придатності закінчується.
- Визначення цільового рівня запасів за допомогою функції зворотного нормального розподілу.
- Обчислення прогнозованого споживання від дати формування сьогоднішнього замовлення до дати надходження цього замовлення.
- Розрахунок балансу на дату прибуття замовлення.
- Замовлення, згідно з налаштованим графіком.
- Розрахунок буфера Fresh — цільового рівня запасу покриття попиту й уникнення витрат.
- Система ABM Inventory формує замовлення у потрібній кількості та у потрібний час, враховуючи всі нюанси управління категорією. Це зменшує надлишки та списання, що впливає на загальну прибутковість бізнесу.
Управління категорією Fresh – це складний процес. Він включає не лише математичний прогноз необхідної кількості товару, а й облік усіх нюансів мерчандайзингу, сезонності та попиту.